Ski ongevallen kan je voorkomen

Lier: Een groep kinesitherapeuten is gestart met een preventie programma ‘skiongevallen voorkomen’. “Wij zijn gestart met een project omdat wij zien dat elk jaar vrij veel  mensen, die onder het jaar weinig of geen sport doen, onvoorbereid op skiverlof vertrekken. Het is statistisch bewezen dat deze groep een groot risico loopt op kwetsuren aan het voorste kruisbandstelsel. Om je lichaam voor te bereiden op een ongeval vrije skivakantie, start de dienst Orthopedie Lier samen met het H. Hartziekenhuis een nieuw initiatief”, zegt Steven Heylen.

Voorbereiding is alles.
Een optimale voorbereiding beperkt namelijk de kans op blessures. Het is belangrijk dat je lichaam tijdig in conditie geraakt en je spieren goed getraind zijn vooraleer je gaat skiën. Om daar de nodige ondersteuning in te bieden, hebben dr. Frank Verheyden en dr. Steven Heylen, samen met enkele kinesisten uit de regio, een initiatief opgezet om het aantal ski ongevallen te beperken.
“Het gaat om een fysieke voorbereiding, gedurende een zestal weken, met tal van spierversterkende pre-ski oefeningen volgens een vast patroon. Onvoldoende spiercontrole is namelijk één van de factoren die het valrisico aanvankelijk kan vergroten”, zegt dr. Frank Verheyden. “Voor het skiën is balans, evenwicht en reactiesnelheid minstens even belangrijk dan zuivere kracht”, voegt hij er nog aan toe.
Optimaal neem je gedurende een zestal weken, twee à drie maal per week deel aan een sessie van één uur. “Wij beginnen met een opwarming gevolgd door een cardio gedeelte om de algemene conditie aan te scherpen. Daarna krachttraining voor de bovenbenen, een core stability training (versterken van rug en buikspieren) , een proprioceptie training die als doel heeft de reactiesnelheid van de spieren te verhogen. Tot slot stretching en een cooling down”, legt dr. Frank Verheyden uit.

Praktische informatie
Een lijst met deelnemende kinesisten kan je terugvinden op de website van Orthopedie Lier: www.orthopedielier.be  en op de website van het Heilig Hartziekenhuis: www.hhzhlier.be. Afhankelijk van de kinesist en het niveau van de deelnemer zullen er één of twee sessies per week plaatsvinden en dit gedurende een zestal weken. De kostprijs van een sessie is ook afhankelijk van de kinesist. Gezien een dergelijke sessie buiten de nomenclatuur valt is er geen tussenkomst van het ziekenfonds. (MSL/foto’s MSL-SDW)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet