K. Lyra-Lierse investeert in veiligheid

Berlaar-Lier: Zeventig jeugdtrainers en afgevaardigden van K Lyra-Lierse en andere clubs uit de regio krijgen dezer dagen een professionele EHBO-opleiding. De club wil ervoor zorgen dat bij elke training en bij elke wedstrijd minstens één iemand aanwezig is die kan ingrijpen bij een ernstig ongeval of in het slechtste geval kan reanimeren. Deze opleidingssessies gaan door in de business lounge van het stadion Doelvelden in Berlaar.

Voor deze opleidingen werkt Lyra-Lierse samen met de firma Lifeguard, die jaarlijks meer dan 5.000 mensen een EHBO-opleiding geeft. De cursisten leren wondverzorging en eerste hulp bij breuken aan, maar natuurlijk ook reanimatietechnieken, waaronder hartmassage én werken met een AED-toestel  (defibrillator).

“Het belangrijkste is dat mensen bij een ongeval leren geen verkeerde dingen te doen. Zeker in levensbedreigende situaties is het belangrijk de ernst van de situatie te herkennen en meteen bijstand te verlenen in afwachting van professionele hulp. Als men bijvoorbeeld acht minuten wacht vooraleer reanimatietechnieken toe te passen wanneer dat nodig is, dan is herstel meestal niet meer mogelijk. Snel herkennen, snel de juiste dingen doen, is dus van levensbelang. De overleving van een slachtoffer in kritieke toestand hangt vaak af van de snelle reactie van omstaanders”, legt Olivier Wynant van Lifeguard uit. Lifeguard werkt voor haar opleidingen met gespecialiseerde zorgverstrekkers, zoals spoedverpleegkundigen, een verpleegkundig wondzorgspecialiste, en kinderarts en mensen met jarenlange ervaring in de spoedgeneeskunde.

Lifeguard verzorgt vijf trainingen voor telkens maximaal vijftien cursisten van onze club. “Zo’n grote inspanning heb ik in het voetbal nog niet gezien”, zegt Wynant. “Bij de meeste verenigingen en bedrijven zijn slechts enkele mensen opgeleid.  Maar als die er toevallig niet zijn, dan kan je in de problemen komen. Sowieso is het altijd beter dat meer dan één persoon op de hoogte is van wat moet gebeuren. Als plots een levensbedreigende situatie ontstaat, kan je elkaar helpen. Je ziet minder over het hoofd in de hectiek van het moment. Twee weten dan écht meer dan één”.

Lifeguard geeft twee lessenreeksen: de eerste is bedoeld om kinderen tot twaalf jaar te helpen, de tweede is specifiek voor adolescenten en volwassenen. “Omdat reanimatietechnieken bij kinderen anders zijn dan bij volwassenen. We willen ervoor zorgen dat de hulpverleners zowel de sportende jongeren zélf als -bijvoorbeeld- ouders of grootouders langs de zijlijn kunnen helpen. Voetballen is prestaties leveren, maar het zorgt ook voor veel emotie. Dat vergroot het risico op bijvoorbeeld een hartaanval”, aldus Wynant. K Lyra-Lierse zorgt ervoor dat ook andere clubs waarmee de jeugdafdeling samenwerkt, waaronder Rita Berlaar, Houtvenne, Molenzonen, Zandhoven, Emblem, Nijlen en Herentals, aan de opleiding kunnen deelnemen. (MSL/foto’s MSL)

 

 

 

Dit artikel delen op social media

Tweet