Jaaroverzicht 2018 - Lierinbeeld

Maart 2018

Passie verhaal op de Grote Markt

Op 24 maart 2018 om 20.00uur wordt het Passie verhaal op de Grote Markt opgevoerd in een moderne en eigentijdse regie van Johan De Paepe. De Grote Markt van Lier zal het toneel vormen om dit zo betekenisvolle verhaal over vriendschap, macht, verraad en verzoening, lijden en opoffering, zwakte, idealisme, afkeer en ongeloof, liefde, dood en verdriet, nieuw leven en hoop te vertellen.
Het Passieverhaal zelf gaat over de laatste dagen van Jezus van Nazareth en is het belangrijkste verhaal uit de christelijke traditie. Er wordt verteld over het Laatste Avondmaal, het verraad door Judas, Jezus' veroordeling, de kruisweg en de kruisiging. Maar daar eindigt het verhaal niet. Het Passieverhaal eindigt met Pasen: de verrijzenis van Jezus Christus.
De Passie is een multimediaal spektakel dat eenmalig op de Grote Markt in Lier zal opgevoerd worden. Het verhaal wordt in openlucht gebracht aan de hand van hedendaagse Nederlandstalige nummers van onder meer Bart Peeters en Bazart.

Organisatie, regie en cast Bekende Vlamingen en lokaal talent werken op intense wijze samen om De Passie op te voeren. De cast bestaat onder meer uit Free Souffriau als Maria Magdalena, Ann Pira als Maria en Mark Tijsmans als Judas. De Passie wordt geregisseerd door Johan De Paepe en Ward Bal en wordt getrokken door een grote groep vrijwilligers. Wim Selderslaghs, Filip Ceulemans, Anke Mertens en Kaatje De Meester vormen het organiserend kwartet. “We hebben gekozen voor het passieverhaal volgens Johannes. Dit is het meest filosofische van de vier passieverhalen. Je moet niet alleen een mooie verpakking hebben, de inhoud moet ook blijven nazinderen”, zegt regisseur Johan De Paepe.

Maart 2018

DJ-producer Robert Falcon krijgt Cultuurprijs 2017

Tijdens een plechtigheid op het stadhuis werden de Cultuurprijzen 2017 uitgereikt. De Cultuurprijs 2017 ging naar DJ – producer Robert Falcon. De prijs voor een ganse loopbaan ging naar het zangkoor De Netezonen.
Burgemeester Frank Boogaerts verwelkomde de aanwezigen. “De cultuurbeleving in onze stad is zeer belangrijk, de culturele uitstraling van Lier is groot. We mogen en moeten daar fier op zijn. Lier en cultuur, het is een perfect huwelijk. Het stadsbestuur zal alle moeite doen om dat ook zo te houden.”
Schepen voor cultuur Ivo Andries stelde de drie genomineerden voor de Cultuurprijs 2017 voor. Toneelkring Teater Lier, Robert Falcon, pseudoniem voor Robbert Cools, DJ en producer en Rik Ghesquičre dirigent van onder andere het symfonie orkest De Lier. De cultuurprijs 2017 ging naar Robert Falcon. “De Dj/producer Robbert Cools is een 22 jarige Hooiktenaar die sinds zijn 14 jaar intensief met muziek bezig is. Hij besloot op zijn 21ste verjaardag om vol voor zijn muzikale carričre te gaan onder de artiestennaam Robert Falcon. Sindsdien gaat het erg hard voor de getalenteerde Lierenaar. Zijn tracks halen stuk voor stuk tienduizenden views en streams, en worden opgenomen in de sets en radioprogramma's van de grootste deejays ter wereld (Afrojack, Tiësto, Dimitri Vegas & Like Mike, Nicky Romero, Hardwell, Tom Swoon,…), hij mocht meteen aantreden op grote nationale festivals als Sunset en Summerfestival, en speelde in zijn eerste Falcon-jaar ook al op tot de verbeelding sprekende events in Ibiza, India en Oman. Dit ontging ook de grote labels niet en Armada Music, het label van de Nederlandse top-dj Armin Van Buuren, besloot dan ook meerdere tracks van Robert Falcon onder hun vleugels uit te brengen”, zegt schepen Andries.
Voorzitter van de Koepel voor Cultuur Paul Van Steenkiste stelde de kandidaten voor de cultuurprijs Lifetime Achievement voor. Deze prijs wordt toegekend voor de ganse loopbaan van een inwoner of een gewezen inwoner van de stad Lier. Waardemeters hierbij zijn een langdurige inzet binnen het culturele leven van onze stad, een duurzame bijdrage aan het cultureel imago van de stad en een aantoonbaar engagement in de culturele, socio-culturele en/of toeristische uitstraling van onze stad. “De eerste kandidaat, Mon Van den Heuvel, zet zich al jaren in binnen het culturele leven van de stad. In zijn hoedanigheid van groot Timmermanskenner en liefhebber houdt hij al jaren een blog bij over Timmermans, en hij is ook actief in het Stadsarchief voor alles wat Timmermans betreft. Hij maakte tevens een studie over de verschillende versies en drukken van Pallieter.” “De tweede kandidaat is het mannenkoor De Netezonen. Vorig jaar vierden ze hun 135 jarig bestaan. Het koor telt momenteel 5 leden. Een koor dat zolang zingt is zonder enige twijfel een unicum in de geschiedenis van het koorwezen en met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het oudste koor in Vlaanderen. Onder de bezielende leiding van dirigent Dirk Baert, die letterlijk muziek ademt en voorzitter Richard van Besauw die alles in perfecte banen leidt, wordt gestaag aan de weg getimmerd, zodat het koor momenteel 340 liederen op zijn repertorium heeft staan.” (MSL/foto’s MSL-SDW)

Maart 2018

Multiculturele dag in Sint-Gummaruscollege

Lier: Op dinsdag 13 maart 2018 vond in het Sint-Gummaruscollege, naar jaarlijkse traditie, de Multiculturele Dag plaats. Dit is een actie in het kader van Broederlijk Delen en dus ten voordele van een goed doel: dit jaar werd gekozen voor vzw “Run to start”.
Run to start werd opgericht door zes vrienden met dezelfde passies: lopen, reizen en Marokko. Ze ondersteunen een schooltje in Marokko met als doel om onze “rijkdom” te delen met anderen. Maar ook om te genieten van de rijkdom van het land en de mensen.
De school heeft momenteel 35 kinderen en het doel is om meer kinderen op school te krijgen (ook in andere scholen in deze regio) en we dromen van leuke speelplaatsen, internet op school en vervoersmiddelen voor de kinderen.
Er is nog een nood aan leerkrachten, goede infrastructuur, water en medische begeleiding. Meer info over dit project vind je via op de website: www.runtostart.com

“De Multiculturele Dag (kortweg MCD) begint om 12.05u en eindigt om 13.30u. Onze MCD wordt volledig voorbereid door de klassen van het derde jaar en de titularissen van deze klassen. Elke klas zal een exotisch gerecht klaarmaken, liefst uit een land dat het zelf wat 'minder' heeft en soms onder begeleiding van iemand die afkomstig is uit dat land. De gerechten worden de dag zelf verkocht aan alle leerlingen op school tijdens het middagmaal . Het gerecht van elke klas wordt bedeeld in een kraampje, dat door de klas zelf versierd wordt in het teken van hun land. De opbrengst gaat rechtstreeks naar het goede doe . Verder zal onze multiculturele markt opgeluisterd worden door mensen die de randanimatie verzorgen (djembé-sessie). Dit jaar zullen ook leerlingen van het Erasmusproject uit Oostenrijk, Denemarken en Spanje deelnemen” legt Koen Verbeeck van het kernteam MCD, uit. (MSL/foto’s MSL-SDW)

Maart 2018

Reanimatiemarathon op Grote Markt

Tijdens de Week van de Zorg werd op woensdag 14 maart in heel Vlaanderen een reanimatiemarathon gehouden. Op de Grote Markt waren reanimatiepoppen voorzien. Studenten van de Thomas More hogeschool samen met de collega’s van het Sint-Aloysiusinstituut reanimeerden een slachtofferpop doorlopend van 14 tot 16 uur. De studenten nodigden voorbijgangers uit om de levensreddende reanimatietechnieken te leren. Een slachtoffer van een hartstilstand heeft er alle baat bij dat een omstaander zo snel mogelijk start met reanimatie. Per minuut tijdverlies dalen de overlevingskansen met 7 ŕ 10%. In Vlaanderen is de gemiddelde wachttijd op hulpdiensten zo’n 8 minuten. Het aanleren van reanimatietechnieken komt de veiligheid van heel de bevolking ten goede.
Ook burgemeester Frank Boogaerts gaf het goede voorbeeld en nam de reanimatie van de slachtofferpop enige tijd over. (MSL/foto’s MSL)